Бразилия избра крайнодесния конгресмен Жаир Болсонаро за президент с 55,2 на сто

...
Бразилия избра крайнодесния конгресмен Жаир Болсонаро за президент с 55,2 на сто
Коментари Харесай

Бразилия избра Тропическия Тръмп за президент

Бразилия избра крайнодесния конгресмен Жаир Болсонаро за президент с 55,2 на 100 на втория тур на президентските избори, съобщи BBC.
 Намушкаха с нож най-вероятния нов президент на Бразилия
Бившият армейски капитан и сегашен народен представител от Социалдемократическата партия Болсонаро постоянно е сравняван с американския президент Тръмп поради дясната си изразителност, която някои одобряват за скандална. Болсонаро е изразявал благосклонностите си към диктаторските години в Бразилия и дава обещание сурови ограничения в битката с престъпността и корупцията в страната.

Неговият съперник, левият претендент Фернандо Хадад, е събрал 44,8% от гласовете. Победата на Болсонаро е израз на желанието на бразилци да сменят посоката след 13-годишното ръководство на Работническата партия. Последните няколко години бяха сериозни за страната, която претърпя най-дълбоката криза в историята си, серия от корупционни кавги и рекордни равнища на убийства - към 64 000 за година.

Главният стопански консултант на Болсонаро възнамерява понижаване на пенсиите и приватизиране на някои държавни компании. Думите му бяха горещо приветствани от финансовите пазари, като бразилските акции се повишиха с 5% в нощта на успеха на Болсонаро. 

В тирада, излъчена по малкия екран, новоизбраният президент обеща да промени ориста на страната, само че и да ръководи всички бразилци на равни начала, без значение от тяхната политическа ориентировка или принадлежност. Той ще встъпи в служба на 1 януари 2019 година

Световните водачи поздравиха Болсонаро за успеха, като съгласно неговия Туитър, американският президент Тръмп се обадил да му честити още нощес. Президентът на Венецуела, към която Болсонаро показва остра рецензия, бе по-резервиран в поздравленията си и подкани Болсонаро да работи за хармонични връзки с останалите страни. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР